Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

În acest articol vă vom prezenta cum a fost prima ediție ”SUPer Experience Croația” de anul acesta, 2020, ce activități am avut, ce trasee am făcut, ce am vizitat și bineînțeles ce am mâncat, pentru că fiecare ieșire în străinătate e în strânsă concordanță cu gastronomia

Pe 25 august am pornit la drum cu 2 VAN-uri 8+1 și două mașini din Cluj-Napoca cu direcția Oradea, unde am completat efectivul cu restul participanților.

După o cafea revigorantă, un sandwich și multă bună dispoziție, am luat-o ardelenește spre o aventură ce a legat adevărate prietenii.

Mânați de soarele puternic și dorința arzătoare de a revedea marea, am zburdat autostrazile Ungariei cât ai zice pește; Nici nu aveam cum altfel la câtă voie bună se perindă pe la SUP.

Și ce să vezi, soarele nici nu apucase să muște din mijlocul zilei că noi trecusem în Croația, asta după o verificare amănunțită la vamă, de maxim 2 minute. 😀

Pe la 20:00 eram deja cazați, “mâncați” și cu cel puțin o bere la bord, admirând apusul pe o terasă din apropierea portului Medulin.

Ziua 2 a început cu o explorare a țărmului din apropiere și o perioadă de acomodare a participantilor, feeling-ul pe Stand Up Paddle fiind mai intens și mai inedit pe mare. 

Ca în orice excursie, în primele zile ai mai mult timp pentru poze, însă nimeni nu avea să anticipeze următoarea zi, una cu adevărat memorabilă.

După o seară plină de socializare în care mulți au făcut pentru prima dată cunoștință cu preparatul tradițional cel mai apreciat, CEVAPCICI, am început ziua 3 cu un traseu îndrăzneț, dar pe măsura grupului, chiar spre Capul Kamenjak, cel mai sudic punct al Peninsulei Istria. 
Ne-am aprovizionat cu apă din belșug și am luat-o elegant spre bijuteria Peninsulei Premantura. 
Primul popas l-am făcut pe insula Ceja, un loc înconjurat de cactuși, stânci albe și un bar de toată frumusețea cu un view spre golful Medulin. 


A doua oprire a fost practic un moment de relaxare chiar pe apă, cu o baie binemeritată după un drum de vreo 4-5 km. Nu uitați că deplasarea pe mare este mai solicitantă decât cea de pe lac, dar mult mai placută. 🙂

Peste alte câteva ore făceam cunoștință cu stâncile înalte ale Capului Kamenjak, grotele cu apă turcoaz și un grup fericit care a reușit să strabată pe stand up paddle o distanță de peste 10 km.

 

Și cum puteam să contracarăm energia pierdută în ritmul valurilor și a pagăii decât cu o masă delicioasă servită la restaurantul Safari, un loc de poveste ascuns în vegetația specifică locului. 
Dacă ajungi și tu aici îți recomandăm burgerii casei, preparați din puține ingrediente dar extrem de gustoși și la un preț foarte rezonabil de aproximativ 20-30 de kuna (15-20 lei).

 

Am zăbovit câteva ore în acest loc bucurându-ne de snorkeling, câteva cocktailuri reci și de experiența unor sărituri de pe cea mai populară stâncă din zonă de peste 15 m înălțime. 

La întoarcere am făcut un popas în cel mai frumos și mai cald Golf al Peninsulei Premantura, Debeljak, locul unde liniștea se simte din plin în ritmul păsărelelor.

golful debeljak premantura sunny sup croatia

 

După un traseu de peste 20 de km pe apă și o zi cum nu ne-am fi imaginat, am revenit la baza din Medulin unde ne-am răsfățat cu o cină copioasă!!

Ziua 4 era dedicată unui traseu înspre insula Levan, însă valurile, curenții și oboseala din ziua precedentă și-au spus cuvântul. Astfel, am fost nevoiți să schimbăm traseul înspre insula pe care curenții ne-o arătau, Bodulaš.

 

Chiar dacă dimensiunea insulei nu este de mari proportii, circumferinta coastei fiind de doar 1424 de metri, pe insula Bodulaš am regăsit mai multă voie bună decât ne-am fi imaginat.

După ce am parcat regulamentar cele 15 SUP-uri, Massimo, proprietarul insulei ne-a întâmpinat ca la el acasă pe terasa improvizată, cu băuturi locale și muzică pe sufletul nostru 

Dar ce se întâmplă când după o asemenea primire simți că nu ai mai pleca de acolo? Te ia foamea… :)) Și cum prietenoși suntem iar de zâmbete nu ne putem plânge, l-am rugat pe Massimo să ne rezolve și poftele culinare, ca să avem vlagă la întoarcere. Așa că după nici 2 ore grătarele sfârâiau în uralele grupului lihnit de foame 🙂

În rest, ce s-a mai întâmplat pe insula Bodulaš rămâne pe insula Bodulaš și vei putea afla toate detaliile doar dacă te vei alătura următoarei experiențe organizate în zonă.

Ziua 5 a fost și mai îndrăgită de valuri dar nimic nu ne-a făcut să renunțăm la SUPer Experiența SUNNY SUP, iar dacă marea nu ne-a primit cu brațele deschise, ne-am reprofilat rapid către un traseu cu bicicletele.


Dacă ajungi în Medulin cele mai bune biciclete le vei regăsi la http://rentabike.hr/ unde îl vei cunoaște pe Dejan, un adevărat profesionist care te va ajuta cu cele mai pertinente recomandări!

Cei mai curajoși au ales biciclete normale, în timp ce la recomandarea lui Dejan, o parte dintre participanți au optat pentru biciclete electrice. Și bine au făcut pentru că la cei peste 30 de km străbătuți în soare, pe drumuri forestiere, pe marginea coastei și cu diferențe de nivel de zeci de metri, o bicicletă electrică e cea mai bună opțiune dacă vrei să fii ferit de surprize 🙂 

Am pornit din Medulin cu direcția Pomer și am ajuns la unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din zonă, podul pietonal care străbate Golful Ribnjak spre Peninsula Premantura. 

Dar satisfacția maximă de abia acum a început pentru că în orele următoare ne-a așteptat un traseu plin de peisaje vii, unde verderele crud al pinilor se suprapunea cu marea albastră, unde rocile argiloase sau pietre calcaroase schimbau culoarea cauciucurilor.

Am vizitat cea mai sudică localitate a Peninsulei Istria, satul Premantura o frumusețe arhitecturală înconjurată de o arie protejată plină de specii endemice precum fluturi, orhidee sau crabi.

După ce ne-am recăpătat forțele cu un binemeritat Burger cu ton & vită, n-am rezistat tentației de a ne răcori preț de câteva minute în Golful Lokva. 

La întoarcere am făcut un nou popas în apropierea podului pietonal, în Golful Gomila, cu o plajă (Šćuza) superbă compusă din pietre colorate plăcute la atingere.


Am încheiat sesiunea cu o repriză de bancuri și am pedalat rapid spre Medulin unde ne-a așteptat o seară de poveste din care poți și tu ”gusta” dacă vei participa la evenimentele noastre viitoare. 🙂

Chiar dacă toate zilele de până acum au fost despre activități sportive, nu-i așa că nu puteam ajunge în Peninsula Istria fără să vizităm celebrul oraș Pula?!
Lăsând la o parte denumirea inedită, aici am vizitat Colosseumul din Pula cu un grad de conservare foarte ridicat, Arena fiind construită în perioada 27 Î Hr. – 68 d Hr

La câteva minute în apropierea Colosseumului se înalță Castelul Pula, construit între anii 1630 – 1633 în cel mai înalt punct al orașului Pula, detaliu care ne-a amuzat pe toți după cum se vede…

Dacă ești amator de plaje inedite, în apropierea orașului Pula regăsești stațiunea Verudela și plaja Hawaii un loc cu pietre albe, apă limpede și câteva stânci de 3-4 metri de pe care îți poți domoli poftele extreme.

Ultima zi pe Stand Up Paddle a fost mai mult o tentativă de a ține piept ploii care avea să străbată Medulinul întreaga zi, dar chiar și așa ne-am mai bucurat preț de câteva ore de mare.

Și pentru că v-am promis detalii și din zona gastronomică, vă lăsăm mai jos o galerie cu bucatele cu care ne-am ospătat timp de 8 zile în Croația

Vezi mai jos video-ul oficial al SUPer Experienței Ediției 1 din Croația (2020).

 

Mai multe recomandări și detalii în următorul articol cu Ediția 2 din SUPer Experience Croatia 2020 – Medulin.

Leave a Comment